Bok: You know your child is gifted when…

Krumelurebloggen er jo et fint sted for å suge til seg informasjon, nye linker til artikler, nettsider, personer og bøker man ikke hadde fått med seg. Denne gangen gjenoppdaget jeg noe jeg hadde lest før, men glemt av, så tusen takk for påminnelsen! Denne må flere få vite om:

Jeg gjenfant nemlig en link til denne morsomme lille boken: «You know your child is giften when.. – a beginners guide to the life on the bright side.» av Judy Galbraith.  Den ser slik ut, og tar det høyt begavede barnet og dets foreldre på kornet.  Du kan enten kjøpe boka, eller lasten den ned gratis. Her er et lite utdrag:

When Kendall was 3, her mother found her sitting on the sofa, loooking thoughtfully  at her feet. » What’s up?», her mother asked. I’m tying my shoes the little girl replied. «Really?» her mother said. » I didn’t know you could tie your shoes». «I can’t tie then with my fingers.» Kendall said. «So I’m tying them with my thoughts»

Boka er basert på humor og informasjon. Den er delt inn i kapitler hvor en og en karakteristisk  egenskap hos de høyt begavede barna får plass. For hver er det en eller flere myter som tilbakevises og slikt liker jeg! Den har også med en fast «good thing» og en «not so good thing» om hver egenskap. Illustratøren har tegnet noen vittige små illustrasjoner som viser barna «in action» og forfatteren bruker virkelige hendelser og samtaler for å krydre beskrivelsene av egenskapene til barna. Dette viser egenskapene på godt og vondt, for det er ikke alt som er rosenrødt ved å være høyt begavet og tittelen på boka er både ironisk og dobbel. De vitner om at dama selv også sitter på førstehåndskunnskap om tema. Eksemplet over et en slik krydring. Hun har også med noen tips til hvordan å hjelpe barnet med å takle sine egenskaper. Her er et eksempel på det: Egenskapen er «Verbal proficiency» og hun har her et avsnitt som heter «Ways to help your chatty child» – denne fant jeg veldig nyttig.  Rådene er enkle men virkningsfulle. Det går på samtaleteknikk, hvordan få barnet til å lytte i en samtale ikke bare snakke selv og hvordan lage rom for stillhet i hverdagen, samtidig som hun også har med den lille friske snerten som jeg liker: » bruk muligheten til  bygge opp ditt vokabular: Lær nye ord sammen!».   Her er det helt konkrete råd som faktisk fungerer og som viser at forfatteren i aller høyeste grad vet hva hun skriver om. Dama har en master i «gifted education», så jeg er ikke i tvil om at det stemmer, men viktigst er det kanskje at hun samtidig har med seg en god erfaring som mamma for de to boka er dedikert til! Alt i alt så får denne boka meg til å le, forfatteren minner meg om Vera Micaelsen i sin tilnæring til stoffet. Det er ei lettbeint bok, men samtidig har den med seg oppdatert fagstoff og den balanserer fint mellom fakta, humor og veiledning. En utmerket begynnerbok for foreldre som plutselig har oppdaget at de har et høyt begavet barn i huset og god som start om du er en lærer som vil tilegne deg «the basics» om høyt begavede barn uten å grave deg ned i artikler og tyngre stoff. Litt amerikansk er den, men det kan vi leve med. På dette feltet er amerikansk mye mer befriende enn norsk, så les i vei enten via pc-en eller du bestiller  den i papirutgaven og leser den på senga eller på do.

Om Hubble Bubble

en må se utover for å forstå det en ser innover, og en må se innover for å forstå det en ser utover

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: