William Stokkebroe – høyt begavet?

 

Jeg har ikke sett annet av denne gutten enn et par dansevideoer. Jeg skulle gjerne sett mer av denne gutten, for jeg mistenker at denne lille herremannen kan mer enn å danse. Fantastisk rytme, bevegelse, kroppsspråk, repertoar og kroppsbeherskelse av en 2-åring. Legg merke til at gutten synger med litt undervegs også, det er ikke akkurat Ro, ro, ro din båt gutten synger på…

Riktignok har nok lille William Stokkebroe fått riktig med stimuli og inspirasjon når det gjelder dans ettersom foreldrene hans er tidligere verdensmestere i latindans og gutten har vært med i studio siden han var født. Jeg får dra inn geparden igjen… og bare kommentere at ingen løve får gepardbarn bare fordi innhegningen er stor og løvemor løper så fort hun kan hele tiden. Det er selvfølgelig en arvelig komponent inne i bildet her, og den har nok slått ut både i fysikken og interessen for rytmer, men dette er det svært få 2-åringer som gjør etter han, selv om de skulle vært plassert i dansesalen fra fødselen av.

Early Development of Mobility
Just as highly gifted children generally demonstrate an unusually rapid progression through the stages of speech development, the development of mobility may also arrive early and progress with unusual speed.

Even moderately gifted children tend to crawl, walk and run earlier than their age-peers (Terman, 1926; Witty, 1940) but highly gifted children may display even greater precocity. Silverman (1989b) describes a girl of 7 months who stood alone, climbed into chairs unassisted and navigated stairs by herself. Gross (1993) describes Rick, of IQ 162, who sat up by himself at 4-1/2 months, ran at 11 months and rode a two-wheeled bicycle unaided at age 3. The mean age at which Gross’s subjects of IQ 160+ sat up unsupported was 6.1 months, as opposed to 7-8 months in the general population. The mean age at which they walked while supported was 10.1 months – 1-1/2 months earlier than the population mean – and the mean age at which they were walking independently was 12.1 months – fully 3 months earlier than is usual. Not only did these children become physically mobile at remarkably early ages, but the stages of skill development were traversed with exceptional speed (av M. Gross, Small poppies: Highly gifted children in the early years 1999)

Det er flere momenter i selve dansen som viser at William her, har passert utviklingstrinnene tidligere enn normalen. Denne artikkelen, Parenting gifted preschoolers av D. Farmer (1996) gir en god oversikt over når gruppen med barn innenfor normalområdet i gjennom snitt passerer de ulike utviklingstrinnene og når gjennomsnittet for høyt begavede barn passerer de samme trinnene (Dataene er hentet fra Harrison 1995 Giftedness in early childhood, for de som vil til bunns i kildene her).

Uansett, høyt begavet eller ei, så er lille William her utrolig herlig å se på. Han får utfolde seg som han vil, han tar publikum med storm og han er et lykkelig barn på dansgulvet! Dette er ikke noe foreldrene har tvunget på gutten, men noe gutten gjør rett og slett fordi han har glede av det. Selvsagt har foreldrenes dansing og danseglede preget gutten, men dette er ikke noen kinesisk barneturner som er tvunget til trening timevis hver dag. William er akkurat seg selv han, og han tenker ikke over at han er mye flinkere enn alle andre (hva vet nå jeg, han er i alle fall en bedre danser enn alle jeg kjenner, barn som voksne) barn på sin egen alder. Det er essensen av hva jeg ønsker å få frem med denne bloggen, nettopp at også de høyt begavede barna og foreldrene deres må få lov til å være flinke, uansett hva det nå er de flinke i, og at de blir møtt der de er. Det er ikke rent få foreldre som ikke tør fortelle om sine små barns passerte utviklingstrinn til helsestasjon, venner og familie, for janteloven tynger og dessverre enda høyst levende. Det er bare å ta en liten titt på kommentarfeltene til disse videosnuttene på youtube, så får man en viss idé om hvordan man blir møtt. Jeg gleder meg med William, nyter barnets glede over dansen, og så gjør det faktisk ingenting for meg som mamma at ikke mine barn danset jive og paso double som han, verken når de var to eller nå! Jeg blir verken mer eller mindre glad i mine barn ut fra deres prestasjoner eller mangel på prestasjoner, jeg elsker mine barn ut fra hvem de er. Et barn lykkelig barn som mestrer å gå når det er 18 måneder er akkurat like fascinerende å se som et barn som mestrer det samme når det er 9 måneder. De har begge brutt en barrière og for dem to er det like stort. Ingen av dem er bedre enn den andre av den grunn og blir ikke mer glad i et barn som går tidlig. Man må likevel behandle dem noe ulikt, for det ene barnet trenger en trille når det er ute på tur på ettårsdagen sin, det andre trenger å gå og løpe! William har fått lov å danse, han ikke blitt bedt om å sitte i vogna når han ville løpe eller hoppe med begge beina, eller danse som mamma og pappa!

Små føtter setter dype spor…

Om Hubble Bubble

en må se utover for å forstå det en ser innover, og en må se innover for å forstå det en ser utover

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: