Et lite hverdagsglimt fra middagsbordet…

Jeg vil normalt ikke skrive innlegg basert fra egne opplevelser, men heller krydre andre innlegg med eksempler fra egen hverdag, men dette er et unntak. Det er så beskrivende i sin enkelhet. Dette er hentet fra middagen vår. En helt vanlig middag. Vi hadde servert en pastarett og så langt gikk samtalen mellom de andre i ostesaus eller ei til maten. Da kommer det inn fra sidelinjen, fra gutten vår på 7…

Var Libya involvert i første verdenskrig?

Jeg vet virkelig ikke hvor han tar det fra. Ikke har vi snakket om verken den ene eller den andre verdenskrigen her i huset på lang tid, og Libya har heller ikke vært et tema siden Muammar al-Gadaffi tok kvelden så vidt jeg vet, og det begynner jo å bli noen måneder siden nå. Jeg har en mistanke om at dette ikke er noe de har snakket om i SANAMI-timen på skolen heller…
Og her satt vi to foreldre som begge riktignok har grunnfag i historie på CVen, men dette ble litt utenfor de store linjene, så vi måtte bare innrømme at det var vi ikke sikker på, men at vi skulle sjekke om vi fant det ut. Når gutten kommer hjem fra skolen i dag, så skal han få svar, for jeg har oppdatert meg litt her og funnet ut at ja,  Libya var involvert, men ikke akkurat i noen sentral rolle, og man kan vel si at første verdenskrig hadde større påvirkning på Libya enn Libya hadde på første verdenskrig . Dette står i Store norske leksikon under Libyas historie:

Ved utbruddet av DEN FØRSTE VERDENSKRIG kontrollerte Italia fortsatt bare kyststrekningen, og sanusiene allierte seg med SENTRALMAKTENE mot Italia; den libyske motstandsbevegelsen ble forsynt med våpen fra Tyskland og Tyrkia. Etter krigen anerkjente DE ALLIERTE Italias herredømme over Libya, hvor provinsene Kyrenaika og Tripolitania ble behandlet som separate kolonier; Fezzan som et militært territorium.

Wikipedia skriver følgende om 1. verdenskrig som kan ha betydning for saken:

Den første verdenskrig ble utkjempet på flere fronter også i Midtøsten. Det osmanske riket mobiliserte en million soldater og påførte de allierte vestmaktene flere nederlag før krigen ble tapt i 1918. I det østre Anatolia og Kaukasus kjempet osmanske styrker mot Russland til revolusjonen 1917. Tyrkerne ble utfordret av de allierte både ved Istanbul og i Mesopotamia, men stod lenge imot på begge fronter.

Altså kan det se ut som om Libya var en bitte liten puslespillbrikke som hadde betydning for andre land som Italia og Tyrkia, og at Libya gjennom dette på sett og vis var involvert i 1.verdenskrig, om enn noe perifert. Kanskje hadde tyrkerne stått i mot lengre om de hadde brukt våpnene sine til egne affærer fremfor å krampholde på sin kolonisering i nord-Afrika, og kanskje bidro Italias kolonisering av Libya til at de hadde sin oppmerksomhet vendt mot nord-Afrika i starten av 1. verdenskrig heller enn å gi nøytraliteten sin på båten i Europa?

Så da vet dere det, dersom dette spørsmålet skulle dukke opp ved deres middagsbord ;)

Om Hubble Bubble

en må se utover for å forstå det en ser innover, og en må se innover for å forstå det en ser utover

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: