TV2 melder at britiske «Heidi er like smart som Einstein» – overrasket?

TV2 har en artikkel om britiske Heidi på 4 år som er Mensamedlem etter en IQ-test som viste at hun hadde 159 i IQ. Heidi (4) er like smart som Einstein tittelen. Både artikkelen og kommentarene under viser at mange tror at dette er en ekstrem sjeldenhet. Nyhetssaken har de hentet fra Britiske The Telegraph. Dette er en så sjelden sak at TV2 skriver en artikkel om den britiske jenta. Eller er det det? Jeg tenker at her er det på tide å se på noen tall. Hvor mange Heidier finner vi i Norge da? En IQ på 159 med et standardavvik på 15 gir at en av  23 863 personer like smart som Heidi. Så sjelden er hun, verken mer eller mindre. Heidi er 4 år. Da må hun enten være født i 2007 (og blir 5 i løpet av året) eller 2008 blir fire i løpet av 2012.  Jeg velger det siste, og i Norge i 2008 ble det født i alt 60 497 levende barn i følge SSB. Litt enkel matematikk her, jeg tar antall levende fødte barn i 2008 og deler på 23 863 ettersom det viser hvor sjelden Heidi er og finner tallet 2,5. Det er altså to og en halv norsk 4-åring som er like smart som Heidi. Nå blir jo ikke barna plutselig smarte som 4-åringer for så å bli «normale» igjen, så da blir jo plutselig spørsmålet: Hvor mange norske skolebarn er like smarte som Heidi? Jeg finner først tallene for barn i grunnskolen.  I alt er det 614 374 elever i grunnskolen, alle typer skoler medregnet. Delt inn i barnetrinnet og ungdomstrinnet er det 423 351 elever i barnetrinnet og 191 023 elever i ungdomstrinnet. Dette gir meg 17,7 Heidier i småtrinnet, en klasse i seg selv det altså, og 8 Heidier i ungdomsskolen. Det er rett og slett ikke så ualminnelig dette som man vil ha det til. Man må ikke til England for å finne Heidi, hun sitter i norske barnehager og skoler også, og hun er ikke alene. Ikke engang på sitt alderstrinn.

Ualminnelig smart,  TV2

Det var Heidis barnehage som først tenkte tanken om at det var noe spesielt med Heidi, i følge TV2

Det var personalet i Heidis barnehage som oppdaget at hun ikke var som alle andre barn. Da de fikk problemer med å finne på nye oppgaver som kunne utfordre henne varslet de foreldrene om at hun kunne ha spesielle evner.

Dessverre er det ikke så sannsynlig at dette skjer. Det er mye mindre sannsynlig enn at den neste barnet du snakker med er et høyt begavet barn. Det er noe å tenke over. Heidi har en IQ på 159 – har man en IQ på over 130 regnes man som høyt begavet. Da er alle tallene her mye høyere. Har man en IQ på 130 så er man en av 44…Hvor mange barn er ikke det som verken norske lærere, norske førskolelærere og norske medier ikke ser?  De høyt begavede barna er ikke så få som mange later til tro, men de er ikke like synlige alle sammen… Til TV2 – skriv en artikkel om dette. Finn et vanlig norsk høyt begavet barn å skrive om for dette er spennende, men ingen sensasjon!

 

Om Hubble Bubble

en må se utover for å forstå det en ser innover, og en må se innover for å forstå det en ser utover

  1. snow

    Bra! Godt å få tonet ned sensasjonspressen litt. En ting er å få høy begavelse nevnt i media, det er jo godt, men når fenomenet blir sensasjonalisert, vil mange hb forbli uoppdaget, tror jeg. Har du tenkt på innlegg i avisen også?

    • Jeg hadde ikke tenkt på det, men det kan jo selvsagt være en mulighet. Skal tenke på saken. Media er jo sensasjonspreget, men å lage en sensasjon ut av noe som ikke er det, det er jo litt unødvendig. Det blir rart om de skriver side opp og side ned om en fantastisk svensk skiløper som er på nivå med Vibeke Skofterud, roser denne opp i skyene og beskriver vedkommende som ualminnelig flink, helt uten å nevne at vi her i landet har både Marit Bjørgen, There Johaug og nevnte Vibeke Skofterud som er fullt på høyden -hvorfor ikke skrive om dem hadde vi tenkt da, og det er det jeg tenker når jeg leser om Heidi her. En fin artikkel for The Telegraph, men ganske meningsløs for TV2 rett og slett. En norsk Heidi derimot ville jo hatt en verdi!

  2. Jeg tenker at denne sammenligningen med Einstein er helt på ute av proporsjoner. Ja, denne jenta er smart, men det som er spesielt er egentlig at hun er SETT for de evnene hun har, og at hun faktisk får lov til å utvikle seg (ser det ut til).

    Hadde hun vært en norsk jente er det svært sannsynlig at både hun og foreldrene hadde måttet kjempe hardt for å få dette til. Et tanke kors!

  3. Tilbaketråkk: Elev-og lærlingombudet i Oslo kaster stein i glasshus « Fra en annen planet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: