For normale jenter? Kjønnsforskjeller i intelligens?

Jeg kom over en blogg i dag, Psycological comments», med en fin tittel på et innlegg : «Are girls too normal? Sex differences in intelligence» (fra september i år). Spennende lesing. Her referer James Thompson Ian Deary fra hans forelesning  “Ten Quite Interesting Things About Intelligence Test Scores” og kort oppsummert om kjønnene:

  • Gjennomsnittlig har kjønnene ingen forskjell i intelligens.
  • Forskjellen ligger i standardavvikene

Jentene er rett og slett mer normale, mens guttene er mer ekstreme. Ser en på gruppen som scorer rundt 60 på en IQ-test, så utgjør jentene litt over 40% av barna, mens guttene utgjør litt under 60%. Akkurat det samme finner man om man ser på de barna ( i figuren som presenteres er de undersøkte 11 år) som scorer 140.  Ser man derimot på de som scorer mellom 95 og 110, så ligger jentene på rundt 52%, mens guttene ligger utgjør bare 48%…

Spennende resultater, som kanskje kan være morsomt å se i sammenheng med både partnervalg hos evnerike…. kanskje ikke så rart jeg mener å ha lest at evnerike menn ikke er så nøye som kvinner når det kommer til likhet i intelligens sammenlignet med kvinner. Jeg mener å ha lest at høyt begavede kvinner stort sett velger høyt begavede menn, mens høyt begavede menn i større grad enn kvinnene bokstavelig talt ser etter andre egenskaper  ved partner. Kanskje ikke så rart om det er et 40/60 kjønnsfordeling allerede ved en målt IQ på 140… Hva skulle de ellers gjøre, de som står igjen når de evnerike damene har valgt?

Spøk til side, dette er interessant, særlig i skolesammenheng og for de som jobber med å se barna. Intelligenskurven er ikke så pen og pyntelig og normalfordelt som man liker å tro når man begynner å grave og da dukker det det jo mange nye spørsmål opp. En viktig konsekvens av dette er jo kanskje aller mest det sosiale aspektet for de høyt begavede jentene, da dette forteller at det kanskje er enda lengre mellom dem, og med et usynlig ,men følbart kjønnsskille blir det få likesinnede å finne og det må skolen ha i bakhodet når evnerike barn mistrives i skolen.

Om Hubble Bubble

en må se utover for å forstå det en ser innover, og en må se innover for å forstå det en ser utover

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: