10-åring oppdaget ny supernova!

Oversatt fra siden «I fucking love science» : «Nathan Gray, en 10-år gammel gutt fra Greenwood, Nova Scotia, Canada, oppdaget en supernova i galaksen PGC 61330 som ligger i konstellasjonen Dragen.»

Supernovaen kan være så mye som 600 millioner lysår unna oss. Tenk å være i nærheten av å forstå hvor langt unna dette er som barn og så få oppleve noe slikt!  Spennende med barn som følger sine interesser  og som faktisk også gjennom disse interessene får kjenne på at de betyr noe. Det er et godt tips til foreldre med barn som ikke går så godt overens med sine jevnaldrede – la barna få være engasjert sitt interessefelt og la de treffe andre mennesker som er fascinert av det samme, om det fugler, galakse, fotografering, mekking, lego, planter eller geologi. Det finnes mange foreninger der ute som ikke grupperer medlemmene etter alder, men hvor det er lov å være interessert og hvor det er lov å kunne noe uavhengig av alder. Slike foreninger kan gi verdifull sosial kompetanse til barna selv om de de omgås ikke er jevngamle. Vi voksne er jo ellers ikke så opptatt av alderen på våre venner, også for oss er det jo interessen som bringer oss sammen med andre. Denne gutten har tydeligvis en familie som deler hans interesse, men det er morsomt å legge merke til hva som skal til for å oppdage en supernova, les her:

Supernovae are rare events however, and the last one known to occur in our galaxy was several hundred years ago, before the telescope was invented. Supernovae are revealed by repeatedly checking many other galaxies, as a supernova is determined as a bright point of light that wasn’t there the last time the galaxy was observed.

Denne gutten har lett og funnet og tenk hvilken glede det må gi å finne noe slikt! DET er mestringsfølelse, og jeg tror heller ikke gutten tenker at timene med leting har vært kjedelig når man kommer i mål på denne måten – noe å lære av for de som møter disse barna i skolen?

Vil du lese hele artikkelen så finner du den her.

 

 

 

 

Om Hubble Bubble

en må se utover for å forstå det en ser innover, og en må se innover for å forstå det en ser utover

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: